Boeken

cover-icpboek   Instant Composers Pool Orchestra. You have to see it

Zojuist is een fotoboek verschenen over het Instant Composers Pool Orchestra. Dit orkest werd in de jaren zestig opgericht door Misha Mengelberg en Han Bennink.
In de loop van de jaren groeide het uit tot een van de internationaal toonaangevende ensembles op het gebied van de jazz en geïmproviseerde muziek.  
Er is al veel gepubliceerd over Misha Mengelberg en Han Bennink als individuele musici, maar dit fotoboek is het eerste boek over dit collectief als zodanig. Dat werd de hoogste tijd, want het orkest ontleent zijn kracht in de huidige samenstelling inmiddels  aan de wisselwerking tussen tien eigenzinnige improvisatoren en (instant)componisten. Zeven van hen zijn gelauwerd met  de Boy Edgar Prijs, de Nederlandse Oeuvre-prijs voor jazz & geïmproviseerde muziek.
De foto’s zijn gemaakt op repetities en concerten op 2 t/m 5 september 2009 en 14 mei 2010 in het Bimhuis.  
De fotograaf, Ton Mijs, maakte als zestienjarige zijn eerste jazzfoto’s van Ella Fitzgerald en Miles Davies, op een concert van Jazz at the Philharmonic  in het Kurhaus te Scheveningen. In 2007 trad hij toe tot de landelijke groep fotojournalistiek van de Nederlandse fotobond. In 2009 verwierf hij met twintig foto’s van het ICP Orchestra het predikaat Bondsmeesterklasse (BMK) van de BNAFV en het associate membership (ARPS) van de Britse Royal Photographic Society.
De Amerikaanse jazzschrijver en criticus Kevin Whitehead is een kenner van het ICP Orchestra. Hij schreef de begeleidende tekst en had bovendien een belangrijk aandeel in de compositie van het boek. De meest recente publikatie van zijn hand is Why Jazz? A Concise  Guide (Oxford University Press, 2011). Eerder schreef hij onder meer New Dutch Swing (Billboard Books, 1998) en was  hij de belangrijkste samensteller van Bimhuis 25: Stories of Twenty-five years at the Bimhuis (1999). 

Titel: Instant Composers Pool Orchestra. You have to see it
Fotografie: Ton Mijs

Tekst: Kevin Whitehead
Uitgever: Mijs Cartografie & Vormgeving, 2011
Omvang: 64 pagina’s, gedrukt in zwart-wit (duotone) op 200 grs. papier, gebonden, hardcover.
Prijs: €15,00,  ISBN 978 908 1686211
Verkrijgbaar in de boekhandel, o.a. Atheneum News Centre, Selexys, Linnaeusboekhandel, Orlando en in platenwinkels (Concerto)
Een digitale preview (PDF) is te vinden op www.tonmijs.nl
Ook verkrijgbaar per mailorder via www.subdist.com/mijs-whitehead-book.html

 

cover-boek-lenie-kneppers_j   Thuis in de Jordaan

In juni 2010 is het fotoboek van Lenie Kneppers over de Jordaan verschenen.

Het laat mensen – voornamelijk in de Noord-Jordaan – in hun woningen zien en mensen in hun bedrijfjes en winkels. Dat is op zich bijzonder, want in de Jordaan kom je niet zomaar bij mensen binnen. Maar omdat Lenie al sinds 1975 zelf in de Jordaan woont, kreeg ze medewerking van de buren, die weer bekenden aanbrachten.

De foto’s zijn gemaakt in de periode van 1986 – 2008, gedurende 24 jaar. De foto’s laten zien hoe de authentieke bewoners woonden en hoe langzamerhand nieuwe bewoners de woningen overnamen en hun eigen interieur meenamen. Langzaam veranderden de roze vitrages in luxaflex en andere moderne raambedekkingen. Ook binnen ging het er heel anders uitzien. Hetzelfde geldt voor de bedrijfjes. De originele Jordaanse bedrijfjes zijn direct herkenbaar tussen de steeds meer oprukkende moderne winkels. Tante Sjaan en ome Willem verdwenen. De buurt heeft ontegenzeggelijk nog een eigen karakter, maar vooral de oudere Jordaanbewoners herkennen zich er niet meer in.

Leon Deben, stadssocioloog, schreef een inleiding, waarin hij de redding van de Jordaan beschrijft na de afbraakplannen in de jaren ‘70 en de verandering van deze oorspronkelijke arbeiderswijk in een duurdere wijk voor nieuwkomers van buiten. Hij schrijft: ‘De foto’s bestrijken de tijd vanaf de tweede helft van de jaren tachtig. Het is juist de tijd dat de stad weer begint op te krabbelen, de moeite waard wordt en positief gewaardeerd wordt. Het boek toont voorbeelden van de laatste woontrends van de nieuwe stedelingen die er zijn komen wonen, maar toch ook hoe de ‘echte’ Jordaner trots is op zijn – in de ogen van sommigen – overdadige inrichting’.

De teksten bij de foto’s zijn geschreven door Wim Broekman.

De zwart-wit foto’s zijn analoog gemaakt met bestaand licht en vervolgens door Lenie zelf afgedrukt op barietpapier. Voor de (duotoon) druk van het boek zijn de foto’s gedigitaliseerd, maar in het boek hebben ze toch nog duidelijk het karakter van de barietdruk.

De tekst is in het Nederlands en is tevens in het Engels vertaald door Lorraine Weber. Het boek is fraai vormgegeven door Studio Berry Slok en uitgegeven bij Thieme Art.

Titel:                     Thuis in de Jordaan. Inside the Jordaan.
Fotografie:          Lenie Kneppers
Teksten:               Leon Deben en Wim Broekman
Uitgever:              Thieme Art b.v., Deventer 2010
Omvang:              24×21,5 cm; 120 pagina’s; 90 foto’s, gedrukt in zwart-wit (duotoon), gebonden, hardcover.
Prijs:                      € 9,90 (oorspronkelijk € 24, 50), ISBN 978 90 78964 61 2; NUR 653, 693.
Verkrijgbaar: rechtstreeks bij Lenie Kneppers (hckneppers@online.nl); bij enkele Amsterdamse boekhandels in de opruiming

Lenie Kneppers is gaarne bereid de originele foto’s te tonen en over het ontstaan van het boek te vertellen op fotoclubavonden of andere verenigingsbijeenkomsten.
Neem contact op via email: hckneppers@online.nl, of tel. 020 – 625 6038.

 

Boek KaraktersKarakters, fotoboek van Date van Utteren met gedichten van Fredy Blom
Date van Utteren heeft in anderhalf jaar tijd 27 bekende en minder bekende tekenaars (allen lid van de Nederlandse Kring van Tekenaars) bezocht in hun atelier. Hij fotografeerde daar het atelier, maakte een portret en legde het karakteristieke van de tekenende hand vast. De karakters van de tekenaars spreken uit de 81 foto’s die gekozen zijn voor dit boek: uiteraard uit het portret, maar misschien nog wel meer door de chaos of netheid in het atelier, of de manier waarop, en het materiaal waarmee, de tekenaar tekent. Dat laatste loopt van ganzenveer, kroontjespen en vulpen, via (kleur)potlood en krijt tot houtskool en allerlei andere materialen. Het is heel boeiend om zo een ‘kijkje in de keuken’ van tekenaars te kunnen nemen.
Fredy Blom heeft als rustpunt tussen de foto’s 54 tanka’s (korte gedichten) geschreven waarin ze het gemeenschappelijke en de diversiteit van het tekenproces verwoordt.
Het resultaat is een prachtig boek geworden voor iedereen die van beeldende kunst, fotografie en gedichten houdt.
Het boek kan tegen contante betaling van € 19,95 worden opgehaald:
bij Date van Utteren (Reijnier Vinkeleskade 14 HS, telefoon 020-6715079),
of bij Aart en Fredy Blom (Reijnier Vinkeleskade 15-I, telefoon 020-6797938)
Je kunt het ook bestellen door € 23,45 (inclusief € 3,50 verzendkosten) over te maken op rekening 2286632 t.n.v. D.K.C. van Utteren (vermeld wel je adres!). Je krijgt het boek dan per omgaande toegezonden.