top of page

IN MEMORIAM JOHN SCHENK

John Schenk - 28 oktober 2022
Rouwkaart 1.jpeg

De NAFVA heeft in de persoon van John Schenk een gewaardeerde collega verloren deze week.
John Schenk is op 2e Kerstdag rustig ingeslapen na een kort ziekbed.


We kenden John als een rustige, vakkundige en aimabele persoon, die de taken die aan hem werden toevertrouwd zeer plichtsgetrouw, nauwkeurig en vakkundig uitvoerde.

John is sinds 2003 lid van de NAFVA, maar hij was ook tientallen jaren lid van de FVGVB waar hij sinds vele jaren penningmeester was.

 

In 2005 werd John gevraagd om de afdeling Amsterdam op te starten; en daar bleef hij penningmeester tot deze Kerst.

John was geliefd, gewaardeerd en bescheiden, maar aan de kwaliteit van zijn portretten is te zien dat hij heel zorgvuldig werkte. Opvallend is dat John heel respectvol was naar de personen die hij in beeld zette. Fotografie met een menselijk penseel. De foto als beeld en John als persoon waren eigenlijk hetzelfde. En de kracht en uitgesprokenheid van zijn portretten is het tegenovergestelde van zijn bescheidenheid als persoon. En die kwaliteit (van foto en persoon) werd gezien binnen en buiten de verenigingen.

John was ook een zeer gewaardeerd lid van de landelijke gespreksgroep Portret.  
En bij de jaarlijkse Bondsfotowedstrijd werden steevast een of meerdere foto’s van John bij de serie van 10 ingezonden.


Ook binnen de Fotobond was hij actief bij vele nationale en internationale fotowedstrijden. Dit resulteerde in 2022 in de titel Topfotograaf Fotobond: het hoogste in de ranking van een hele lijst van Fotobondonderscheidingen.


Op grond van eerdere acceptaties was John ook al Uitmuntend Fotograaf Fotobond en Honorair Fotograaf. Deze onderscheidingen zijn op 2 juni 2022 vastgelegd, maar nog niet uitgereikt.

John behoort tot de top van de portretfotografie in Nederland, maar was niet de persoon om hierover te pochen. Een uitstekend portret met een tevreden geportretteerde was voor hem de eigenlijke beloning.

De laatste foto van John die in de prijzen is gevallen in de Jubileumfotowedstrijd (genrewedstrijd) van de Fotobond is getiteld Love and Pride. Als beste portretfoto van afdeling Amsterdam was die ook genomineerd in de landelijke manifestatie en te zien in Amersfoort. Een daverend afscheid.

We zullen John missen als persoon en fotograaf bij de afdeling Amsterdam en bij de NAFVA.

Amsterdam, 29 december 2022,

Bestuur NAFVA en Afdeling Amsterdam.
 

Rouwkaart 3.jpeg
Rouwkaart 2.jpeg
bottom of page