Inloggen & Apparatuur

De website bestaat uit een openbaar gedeelte en een deels afgeschermde ledensectie. Om te kunnen inloggen op die ledensectie moet je eerst een account aangemaakt hebben door je in te schrijven als lid van de website.

 

Account aanmaken

Klik op 'Inloggen voor leden'. Op je desktop, laptop of tablet vind je dat rechts boven in de koptekst. Op een smartphone zit het menu rechts bovenin in het vierkantje met 'me nu' erop. Het inlogvenster verschijnt altijd standaard, maar om in te kunnen loggen moet je eerst een account aangemaakt hebben. Daartoe klik je bij 'Nieuw op deze website?' op 'Inschrijven'. In het inschrijfvenster dat verschijnt tik je je e-mailadres en een zelfgekozen wachtwoord. Klik dan op de balk met 'Verder'. Daarmee verstuur je automatisch je 'verzoek tot lidmaatschap van de website' naar de webmaster. Dat is dus niet een aanvraag om lid te worden van de NAFVA zelf. De webmaster checkt je lidmaatschap en stuurt je zo snel mogelijk een akkoordbericht terug (met Wix.com, dat is dus geen spam!). De webmaster is echter een onverbeterlijk nachtmens dus overdag kun je op zijn vroegst pas in de middag een bevestiging verwachten, maar wel tot tamelijk diep in de nacht;-) Pas daarna kun je daadwerkelijk inloggen met je e-mailadres en je wachtwoord.

Inlogprocedure

Klik (opnieuw) op 'Inloggen voor leden'. Waarschijnlijk zie je je gegevens al staan, maar anders tik je ze nog even in. Het aanvinken van het vakje 'Onthouden' geeft je browser de opdracht om de inloggegevens te bewaren zodat je die niet telkens hoeft in te tikken. (Dat aanvinken hoef je in principe maar eenmalig te doen, ook al zie je elke keer weer dat lege boxje. Bovendien hangt het af van hoe scherp je je privacyinstellingen hebt gezet). Klik dan op de balk met 'Inloggen'.

 

Zodra je je naam (of het grootste deel ervan) ziet verschijnen op de plek waar eerst 'Inloggen voor leden' stond weet je dat je bent ingelogd. Zolang je bent ingelogd heb je ongehinderd toegang tot het ledengedeelte.

 

Met dezelfde inloggegevens kun je vervolgens ook op je andere apparaten inloggen: alleen voor het inschrijven heb je eenmalig toestemming van de webmaster nodig, voor het inloggen uiteraard niet meer.

Op een iPhone met vingerafdrukscanner kun je zelfs inloggen met je vingerafdruk. In het inlogscherm tap je even op het veldje waar je je e-mailadres zou intikken. Dan verschijnt onder het scherm (direct boven het toetsenbordje) de volgende tekst: 'wachtwoord voor deze website e-mailadres' met rechts ernaast een sleutel-icoontje. Tik op die tekst en 'Gebruik Touch ID om in te loggen bij 'nafva.nl'. Plaats je vinger op de hometoets en je mailadres en wachtwoord worden automatisch ingevuld. Dan klik je op Inloggen et voilà. Vermoedelijk heeft een moderne smartphone met Android ook zoiets.

 

Uitloggen

Als je dat handig vindt kun je gewoon de hele tijd ingelogd blijven. De browser onthoudt je gegevens als je dat hebt aangevinkt. Zo ben je de volgende keer gewoon nog steeds ingelogd.

Wil je toch echt uitloggen? Klik op je naam en dan op het vakje 'Uitloggen'. Er kunnen nu twee dingen gebeuren:

1.      Sta je op dat moment toevallig nog op een van de afgeschermde pagina's? Dan springt meteen weer het inlogvenster tevoorschijn. Maar als je toch echt wilt uitloggen klik je dat inlogvenster weg met het grote 'sluitkruis' rechtsboven. Omdat je na uitloggen uiteraard niet meer in het ledengedeelte mag verblijven word je automatisch teruggebracht naar de welkomstpagina.

2.      Sta je toevallig (of met opzet) op een openbare pagina, dan kun je met 'Inloggen/Uitloggen' gewoon heen en weer schakelen.

 

Wachtwoord vergeten?

Heeft je browser je wachtwoord niet onthouden en ben je het zelf ook vergeten? Klik dan bij het inloggen op 'Wachtwoord vergeten?'. Er verschijnt een groot venster met 'Stel het wachtwoord opnieuw in'. Je tikt je e-mailadres in, klikt op de balk met 'Verder' en in het volgende venster zie je 'Controleer uw e-mailberichten'. Klik op 'OK'. Ga vervolgens naar de inbox van je e-mail en zoek de WIX-melding. Klik daar op de balk en tik je nieuwe wachtwoord twee keer in. Wijst verder de weg vanzelf.

Apparatuur

De website werkt het best en het veiligst op moderne apparatuur met de allerlaatste updates van besturingssysteem en browsers.

 

Desktopcomputers en laptops

  • Op een Windows pc gebruik je de browsers Google Chrome, Microsoft Edge of Mozilla Firefox. Pas op: gebruik GEEN INTERNET EXPLORER want die wordt nauwelijks nog geüpdatet en is daardoor steeds onveiliger, niet alleen voor jezelf maar voor iedereen. Microsoft heeft al lang een nieuwe browser: Edge.

  • Op een Mac gebruik je bij voorkeur de browsers Safari of Firefox.

 

Smartphones

De beste resultaten krijg je bij de volgende combinaties:

  • Smartphones met Android vanaf versie 7 en browser Google Chrome

  • iPhones met iOS vanaf versie 10 en browser Safari.

 

Tablets

Android tablets en iOS iPads hebben weliswaar een mobiel besturingssysteem (met dezelfde vereisten) maar tonen een kleinere en iets aangepaste desktopversie, dus niet de versie die je op je smartphone ziet.

 

Leesbaarheid

Door je mobieltje en je tablet horizontaal (dus in landscape) vast de houden wordt de content groter weergegeven: handig voor als je slechter ziet.

Shortcut voor smartphone en tablet

Een shortcut is handig voor directe toegang ('one tap shortcut') tot websites en/of webpagina's die je vaak gebruikt. Een tap op zo'n shortcut opent direct de ingestelde webpagina. Bookmarken of intikken van de URL is dan niet meer nodig.

 

Hoe dat werkt?

iPhone met Safari:

Navigeer naar de beoogde pagina waarvoor je een shortcut wilt maken, bijvoorbeeld Home. Klik dan in het onderste menubalkje van je browser op het kleine vierkantje met een naar boven gericht pijltje (het multifunctionele 'delen' boxje). Zoek naar het icoontje 'Zet op beginscherm'. (Als je die optie niet ziet moet je hem eerst even zichtbaar maken. Dat doe je door de onderste rij icoontjes (die met allerlei deelopties) naar links te vegen totdat je een vakje met drie puntjes ziet met 'Meer' eronder. Klik daarop en je vindt de tekst 'Zet op beginscherm'. Door die optie aan te zetten voeg je hem toe aan de zichtbare rij met exportopties).

Klik dus op 'Zet op beginscherm' en zoek dan naar een zwart vierkantje met de okergele letters NAFVA erin, dat ergens op een van je beginschermen staat. Je kunt de shortcut hernoemen en verslepen naar een handiger plek, zoals je dat ook met apps doet.

Android met Google Chrome: Ga op de beoogde pagina staan. Zoek in het menu naar 'Voeg toe aan beginscherm'. Werkt verder hetzelfde.